English
Svend Danielsen

UNDER LINJEN

25. aug 21. okt 2018

Svend Danielsen er i ordets bedste betydning en periferiens kunstner. Med en udogmatisk og skæv indfaldsvinkel til kunsten og verden er intet for stort eller nok især for småt til at finde vej ind i hans værker – en enkelt streg på et stykke papir, et affældigt stykke pap, en kitschet knagerække, et naturscenarie, en himmelstræbende hvælving.

I sit arbejde forener Svend Danielsen maleriets lange, tunge traditioner med en Fluxus-lignende spontanitet og interesse for det hverdagslige. Inden for dette spænd har han i flere årtier udforsket og udfordret vante genrekonventioner og forventninger til, hvad kunst er, og vedvarende bragt værk såvel som kunstnerisk metode helt ud i grænseegnene.

På soloudstillingen Under linjen præsenterer Svend Danielsen et stort udtræk af nye værker, der lægger sig i feltet mellem billede og objekt og giver et bredt indblik i hans virke. Om end der med tiden ikke er det medie eller materiale, som han har beskæftiget sig med, udgør maleriet en klar rød tråd og indtager også en central rolle på denne udstilling. På lærrederne omsættes konkrete indtryk via ekspressive penselstrøg til stemningsfulde abstraktioner, der udgør et sikkert, men stadigt nysgerrigt og søgende studie i stoflighed, rytme, farve og linje. Mens nogle er helt minimale og sfæriske, er andre dunkle og fortættede. De forskellige udtryk til trods fornemmes et konsekvent arbejde med at åbne maleriets flade og skabe dybde og rum gennem præcise doseringer af farvetoner, af tyngde og lethed. Bag det underspillede og lidt skødesløse gemmer sig et vidtforgrenet net af referencer til alsidige maleriske stilarter og epoker, som Danielsen sætter sit distinkte præg på, som fx når han på en bund af okkerfarver, der er karakteristiske for rokokoen, i blåt maler konturer af lommerne i et par jeans.

I dialog med malerierne vises desuden en omfattende mængde papirarbejder, skulpturelle indslag samt små videoværker, i hvilke Danielsens fokus på formelle eksperimenter og virkemidler forenes med mere humoristiske og skitseprægede indslag. Foruden at være små værker i sig selv lancerer de en særlig måde at opleve og se på og henleder opmærksomheden på de kuriøse, men ikke desto mindre æstetiske kvaliteter og muligheder i det ordinære, som Svend Danielsen er eminent til at registrere. Filtreret gennem hans fordomsfrie blik bliver en itureven æske til tebreve selvfølgeligt forvandlet til en skulptur, ligesom hanken fra en papirbærepose pludselig fremtræder som en spændstig, rumskabende kurve. Sådan myldrer nye betydninger, ansatser og sansninger frem overalt i og mellem værkerne og giver luft og liv til hinanden – og som titlen foreslår, må det hele gerne betragtes nede fra og op.

Med værkudvalgets varierende formater og udtryk skabes spring og forbindelser mellem det banale og storladne, det figurative og abstrakte, det pudsige og seriøse, der alt sammen synes at sameksistere ubesværet i Svend Danielsens kunstneriske univers. Kun et trænet øje kan få denne svære disciplin til at se legende let ud. Det er som overfladespændingen på et glas vand. En dråbe for meget får det til at løbe over, mens en dråbe for lidt får intensiteten til at fuse ud.

Svend Danielsen (f. 1955) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i perioden 1974-78. Siden har han udstillet på separat- og gruppeudstillinger i Danmark såvel som i udlandet og er blandt andet repræsenteret på Statens Museum for Kunst og Hygum Kunstmuseum. Siden 2013 har han været med til at drive det kunstnerstyrede udstillingssted Svends Bibliotek i Classensgade i København og har desuden udgivet en lang række kunstnerbøger.

Læs mere