English
Sophie Dupont

THIS WILL ALSO CHANGE

26. aug 22. okt 2017

Siden sin første performance i 2010 har Sophie Dupont anvendt sin egen krop som redskab og præmis for en eksistentiel og poetisk undersøgelse af dét at være menneske.

I de rituelle og stramt koreograferede værker fornemmer man kunstnerens baggrund inden for dans og maleri. Som oftest er hendes performative arbejder fysisk og mentalt krævende og tager afsæt i basale forhold som vægt, balance og masse; ligesom maleriske grundspørgsmål vedrørende fx figur og grund samt abstraktion og figuration bringes i spil. Med indflydelse fra det 20. århundredes performance- og avantgardetradition såvel som ‘primitiv kunst’, psykologi og østlig filosofi kobles disse elementer til refleksioner over måden, hvorpå vi er til i verden.

This Will Also Change er Sophie Duponts første store solopræsentation. Som konceptuel ramme er udstillingen baseret på en bevægelse mellem det horisontale og vertikale, et klassisk kompositionsprincip, der her anvendes i overført betydning for en udadrettet og indadrettet væren. Eller med kunstnerens egne ord som “to retninger, vi som mennesker evigt er spændt ud imellem – og erkende os selv igennem”. I dette spændingsfelt præsenterer Dupont en række værker, der både udfolder og føjer nye elementer til hendes tidligere praksis.

I en videreudvikling af de kostumer og rekvisitter, som Dupont skaber til sine performances, er en skulpturel bearbejdning og fragmentering af kroppen og psyken et ledemotiv i udstillingens første rum. Dette gælder ikke mindst det centrale værk, der har lagt navn til udstillingen og fungerer som en selvstændig skulptur samt som remedie for en ny performance, der opføres på åbningsaftenen. Inspireret af det kosmiske hjul er værket udformet som en karrusel med fem figurer, påmonteret mere eller mindre abstrakte kropsdele. Hver især inkarnerer de arketypiske følelser – vrede, begær, kærlighed, frygt og glæde – følelser, vi rummer hele tiden, men som kontinuerligt fremkaldes i forskellige konstellationer og styrer vores ageren i verden. Hermed giver værket i mere end en forstand krop til en forståelse af, at ingen tilstand er statisk.

Som modvægt til karrusellens metaforiske drejen består udstillingen desuden af en præsentation af Duponts fortløbende værkserie, der er dedikeret til åndedrættet og blev påbegyndt i 2011. På forskellige materialer, udvalgt efter den geografiske lokalitet, hvor værket er opført, noterer kunstneren hvert åndedrag i et afmålt tidsrum som fx tiden mellem solopgang og solnedgang eller længden af en rulle papir. Mens handlingen i den performative situation skaber et meditativt rum af intenst nærvær, står efterladenskaberne tilbage som nøgne registreringer af levet liv, af vejrtrækningens konstante rytme i en kaotisk verden af relationer, følelser og indtryk.

I udstillingen opridser Dupont således nogle af tilværelsens helt essentielle komponenter og vilkår; hvor de præcise horisontale og vertikale snit skal lægges for at skabe balance er op til den enkelte.

Sophie Dupont (f. 1975) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2007 og har tidligere studeret dans på London Contemporary Dance School. Dupont har performet og udstillet på en lang række museer, festivaler og gallerier i ind- og udland, heriblandt Statens Museum for Kunst, København; New Studio, London; Petra Gut Contemporary, Zürich; Forma y Sustancia, Guatemala City; Art Claims Impulse, Berlin; og EXTRA Festival Internacional de Performance, Mexico City.

Læs mere