English
Mette Winckelmann

COME UNDONE

03. sep 23. okt 2016

Med udgangspunkt i det 20. århundredes billedbank over farver, symboler og ikonografi blander Mette Winckelmann genrer og afprøver nye veje i sin kunstneriske praksis på en omfattende soloudstilling på Overgaden.

Abstraktion og håndværk spiller en central rolle i Mette Winckelmanns arbejde. I maleri, collage og installation anvender hun traditionelle håndværk som redskaber til at udfordre kulturelt definerede kategorier, hierarkier og identiteter. På udstillingen dykker kunstneren ned i grundsubstansen af måden, som vi kommunikerer visuelt på, og sætter fokus på de farver, der har spillet en enorm kulturhistorisk rolle i Vesten. Winckelmann har omdannet Overgadens underetage til konstellationer af store stofværker, der hænger fra loftet som uafsluttede skitser til et studie over det det 20. århundredes grafiske historie – håndtrykte, i lag, genkendelige, men alligevel fremmede.

Farverne rød, hvid og sort, som både tilhørte den russiske revolution, kvindebevægelsen, konstruktivismen og nazismen, udgør fikspunktet for udstillingens totalinstallation. På det tekstile materiale stout, en art ubleget bomuld brugt i tekstilindustrien til opsyning af tøjkollektioner inden den endelige produktion, danner Winckelmann med stoftryk nye systemer, der åbner vores øjne på ny for grundbestanddelene af de utallige symboler, som vi omgiver os med i dagligdagen. Fremfor at privilegere særlige synsvinkler betones det foranderlige og afsøgende i både tilblivelsen og aflæsningen af værkerne. I andre dele af udstillingen arbejdes der med blandingen af samme farver, som derved mudrer – grumset lilla, der knækker i brun, grå, farvede flader så massive, at deres oprindelse ikke længere kan spores.

Til udstillingen har Mette Winckelmann udskiftet Overgadens ikoniske banner på facaden med et nyt i samme form, men med abstrakte symboler i grå og sort. Med banneret peger Winckelmann på, at den visuelle fortælling om en identitet aldrig er naturlig, men altid resultatet af et valg med lange historiske rødder.

Med Come Undone tager Mette Winckelmann endnu et skridt væk fra de mindre og afsluttede værker og henimod en mere grundlæggende undersøgelse af, hvordan vi kommunikerer med form og farver i en aldrig afsluttet proces.

Mette Winckelmann (f. 1971) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi 2003 og har bl.a. udstillet på Moderna Museet, Malmø og Sorø Kunstmuseum, Avlskarl Gallery, København, Nosbaum & Reading Art Contemporain, Luxembourg, samt lavet udsmykninger i det offentlige rum til bl.a. Viborg Kunsthal. Winckelmann er desuden repræsenteret på Statens Museum for Kunst i København og repræsenteret i Vitamin P, New Perspectives in Painting (Phaidon, okt. 2016).

Læs mere