English
Adam Christensen

SHITTY HEARTBREAKER

25. aug 21. okt 2018

Fysisk og emotionelt grænseoverskridende oplevelser udgør et centralt omdrejningspunkt i den dansk-britiske kunstner Adam Christensens praksis.

I sit kunstneriske arbejde placerer han ofte sig selv i epicentret af situationer, som han hverken følelsesmæssigt eller kropsligt er i stand til at kontrollere konsekvenserne af. Denne sårbarhed afspejles ikke mindst i hans performative værker, hvor det sommetider er vanskeligt at skelne mellem kunstnerens egen og performede persona, når han udfolder sine anekdotiske fortællinger, der fremfor en lineær stringens er kendetegnet ved fragmentering og diskontinuitet.

På sin første store soloudstilling på en dansk kunstinstitution præsenterer Adam Christensen en række nye værker, der tilsammen skaber et totalinstallatorisk univers. Shitty Heartbreaker tager dels afsæt i miljøer, historier og sociale relationer fra hans dagligdag og dels i et endnu ufærdigt videoværk med titlen Eyes of Blood, en erotisk thriller lavet i samarbejde med kunstneren Sidsel Christensen, der udforsker magtrelationer i et kvindeligt helteunivers. I en atmosfære inspireret af 90ernes grunge-stil krydsklipper udstillingens elementer – som titlens klichéfyldte spil antyder – mellem personlige og populærkulturelle referencer og opbygger et narrativ om hjertesorg, begær, erindring og identitet. På en uimponeret facon og med en snert af ironisk distance kombineres beskidte, rå og semibiografiske indslag med et hudløst nærvær, der drager beskueren ind i et opløst rum af virkelighed og fiktion.

I udstillingen mødes publikum af en omfattende scenestruktur, der er inspireret af Eyes of Blood og består af store håndsyede tekstilarbejder, som med deres grafiske, farverige og intime udtryk de senere år er blevet en af kunstnerens foretrukne udtryksformer. Indflettet i tekstilernes motivverden og scenografiske afgrænsninger optræder flere parallelle beretninger i form af både tekst, lyd og billedmateriale, der er tydeligere aflæselige som biografiske episoder fra Adam Christensens eget liv. Forholdet mellem de narrative lag og anslag bryder dog hele tiden sammen som følge af de konstante spring og uklarheder i både tid, sted og fortællerstemmer.

I løbet af udstillingsperioden sætter installationen desuden rammerne for en række performances, der går i dialog med de udstillede værker. Under disse optræder Adam Christensen i forskellige roller som vært og indstifter således et socialt rum, hvor grænserne mellem kunstner, værk og publikum bliver flydende, hvilket er en central del af kunstnerens virke. Ved løbende at tilføje nye elementer fra disse seancer befinder udstillingen sig i en kontinuerlig udviklingsproces, hvor både form og indhold bearbejdes og sendes i nye retninger.

Udstillingen er kurateret af kunsthistoriker James Day.

Adam Christensen (f. 1979) er uddannet fra Goldsmiths, University of London i 2007. Han har senest haft soloudstillinger på OuterSpace (IT), OUTPOST Gallery (UK), Queen Adelaide (UK) og Maison Maca (GR). Derudover har han performet og deltaget i en række gruppeudstillinger, heriblandt på Den Baltiske Triennale (Baltikum), EKKM (EE), LimaZulu (UK), Centre for Contemporary Art Futura (CZ), Elain MGK (CH), Institute of Contemporary Art (UK), Glue Factory (UK), Performa 11, New Museum (US), David Roberts Art Foundation (UK) og Hollybush Gardens (UK).

Læs mere