English

SECOND FLOOR: PRIMITIVE

09. apr 01. maj 2011

Programmet for Second Floor skydes i gang med en enestående præsentation af den spektakulære installation Primitive (2009) af den thailandske filminstruktør, videokunstner og arkitekt Apichatpong Weerasethakul.

Weerasethakul er en af samtidens væsentligste filmskabere og indtrådte på filmkunstens førsteplads, da han vandt Guldpalmerne i Cannes i 2010 med filmen Onkel Boonmee der kan huske sine tidligere liv, som er kronen på dette multiplatformprojekt om historisk erindring, transformation og genfødsel.

Primitive udspiller sig i landsbyen Nabua i det nordøstlige Thailand, der led en grusom skæbne under den thailandske hærs klapjagt mod kommunismen fra 1960’erne til 1980’erne – et historisk kapitel, som i dag er fortrængt i den thailandske bevidsthed. Under myndighedernes besættelse forsvandt en stor del af byens mænd, hvilket i Weerasethakuls filmiske univers finder symbolsk modsvar i egnens ældgamle legende om en spøgelsesenke, der bortfører enhver mand, der bevæger sig ind i hendes rige.

Med udgangspunkt i lokal åndetro og myter genopvækkes Nabuas historie i et grænseland mellem fakta og fiktion. I et konsekvent og afsøgende billedsprog, der strækker sig fra det semi-dokumentariske til det poetisk drømmende, genfortolkes enkebyen som et samfund af mænd, befriet fra spøgelsesenken, spillet af de mandlige efterkommere af de kommunistiske bønder. De fører an på en rejse, hvor der skabes minder og drømmescenarier i junglen.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med CPH PIX og består af syv kortere, gensidigt afhængige filmsekvenser, der spredt ud på overetagen giver oplevelsen en rumlig dimension. Som beskuer kan man bevæge sig frit ind og ud af værkets dele, der både kan ses hver for sig og korresponderer på kryds og tværs.

Læs mere