English

PSYCHOPATHIA SEXUALIS

13. aug 10. okt 2021

 

 

 

 

 

Med udstillingen Psychopathia Sexualis sætter Overgaden fokus på det vigtige politiske arbejde om mangfoldighed, respekt og anerkendelse. Projektets podcast-samarbejde, statement t-shirts og udstilling af kunst, kampagner, aktivisme og kabaret fra 1981 til i dag tematiserer sygeliggørelsen af seksualiteter – og indleder en ny dansk LGBTQIA+ kunsthistorie.

Udstillingsprojektet ’Psychopathia Sexualis’ undersøger psykopatologieringen af køn, sex og seksualiteter med særlig opmærksomhed på HIV/AIDS-pandemien og dens udgrænsede historier fra medie-Danmark til kunst-Danmark, fra kabaret til aktivisme. Udstillingen, der også omfatter en podcast produceret i samarbejde med The Lake Radio og statement t-shirts skabt i samarbejde mellem O – Overgaden, Han Kjøbenhavn og designer Filip Berg, kaprer sin titel fra bogen ’Psychopathia Sexualis’ fra 1886 – en af de mest skelsættende studier om psykopatologi og seksualitet skrevet af den østrigske psykiater Richard von Krafft-Ebing.

På Overgaden viser Psychopathia Sexualis et udvalg af medie- og kampagnemateriale fra 1980erne og 1990erne, plakater og objekter fra blandt andet Bøssehuset på Christiania samt kunstværker hvoraf fotografiske bevægelsesstudier af Niels Nedergaard (1944-1987) spiller en central rolle. Den danske maler Maria Wæhrens har skabt et nyt vægmaleri til udstillingen og en anden væg fyldes af plakater af den kenyansk-canadiske kunstner Brendan Fernandes, som spørger til medikamentet PrEP, der i pilleform fungerer som en forebyggende behandling mod HIV.

Desuden vises blandt andet Elmgreen & Dragsets glasurner Side Effect fremstillet i farver fra medicinalindustriens HIV-medicin; videoværket De Brune Pletter fra 1989 af Maria Thastum om skammen forbundet med AIDS-krisen; et nyt skulpturelt værk af Zoltan Ará; et lille maleri af Sidsel Meineche Hansen skabt af methylenblåt; en performance i Ørstedsparkens magiske offentlige rum af Cassie Augusta Jørgensen samt et ikonisk værk af Nicholas Maxim Endlicher, der forbinder HIV- og AIDS-krisen med tv-kanalen MTVs popkulturelle fremkomst i 1981.

Baggrunden for udstillingen – og et centralt spørgsmål

Året 1981 spiller en central rolle i udstillingen. I 2021 er det 40 år siden, at homoseksualitet blev strøget fra listen over psykiske lidelser i Danmark*. Det er også 40 år siden, at US Center for Disease Control (CDC) i sin ugentlige rapport Morbidity and Mortality Weekly offentliggjorde en artikel omhandlende en sjælden lungesygdom fundet hos fem ellers raske homoseksuelle mænd i Los Angeles, den første officielle rapportering om, hvad der senere bliver kendt som AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome).

Udstillingsprojektet Psychopathia Sexualis tager afsæt i de to historiske hændelser fra 1981 og undersøger psykopatologiseringen af køn, sex og seksualiteter ved at stille det grundlæggende spørgsmål: Hvor er den del af den hjemlige kunsthistorie som omhandler HIV og AIDS?

Udstillende kunstnere: Zoltan Ará, Filip Berg, Karim Boumjimar, Elmgreen & Dragset, Nicolas Maxim Endlicher, Brendan Fernandes, Sidsel Meineche Hansen, Katrine Dirckinck-Holmfeld, Cassie Augusta Jørgensen, Carlos Motta, Niels Nedergaard, Maria Thastum, Maria Wæhrens m.fl.

Udstillingen og podcasten er støttet af Knud Højgaards Fond og Statens Kunstfond.

 

Podcastserien Psychopathia Sexualis

Du kan også finde podcastserien Psychophatia Sexualis der, hvor du normalt henter dine podcasts.

 

Nyudgivelse fra O – Overgaden og projektet Psychopathia Sexualis

 

Download nyoversættelsen: HVAD KAN VIRUSSEN LÆRE OS? PAUL B. PRECIADO
– Udgivet af O – Overgaden og projektet Psychopathia Sexualis, oversat af Gustav Johannes Hoder og muliggjort af Ny Carlsbergfondet.

 

Læs mere