English

PSYCHOPATHIA SEXUALIS

13. aug 10. okt 2021

 

 

 

 

 

Med udstillingen Psychopathia Sexualis sætter Overgaden fokus på det vigtige politiske arbejde om mangfoldighed, respekt og anerkendelse. Projektets podcast-samarbejde, statement t-shirts og udstilling af kunst, kampagner, aktivisme og kabaret fra 1981 til i dag tematiserer sygeliggørelsen af seksualiteter – og indleder en ny dansk LGBTQIA+ kunsthistorie.

Udstillingsprojektet ’Psychopathia Sexualis’ undersøger psykopatologieringen af køn, sex og seksualiteter med særlig opmærksomhed på HIV/AIDS-pandemien og dens udgrænsede historier fra medie-Danmark til kunst-Danmark, fra kabaret til aktivisme. Udstillingen, der også omfatter en podcast produceret i samarbejde med The Lake Radio og statement t-shirts skabt i samarbejde mellem O – Overgaden, Han Kjøbenhavn og designer Filip Berg, kaprer sin titel fra bogen ’Psychopathia Sexualis’ fra 1886 – en af de mest skelsættende studier om psykopatologi og seksualitet skrevet af den østrigske psykiater Richard von Krafft-Ebing.

På Overgaden viser Psychopathia Sexualis et udvalg af medie- og kampagnemateriale fra 1980erne og 1990erne, plakater og objekter fra blandt andet Bøssehuset på Christiania samt kunstværker hvoraf fotografiske bevægelsesstudier af Niels Nedergaard (1944-1987) spiller en central rolle. Den danske maler Maria Wæhrens har skabt et nyt vægmaleri til udstillingen og en anden væg fyldes af plakater af den kenyansk-canadiske kunstner Brendan Fernandes, som spørger til medikamentet PrEP, der i pilleform fungerer som en forebyggende behandling mod HIV.

Desuden vises blandt andet Elmgreen & Dragsets glasurner Side Effect fremstillet i farver fra medicinalindustriens HIV-medicin; videoværket De Brune Pletter fra 1989 af Maria Thastum om skammen forbundet med AIDS-krisen; et nyt skulpturelt værk af Zoltan Ará; et lille maleri af Sidsel Meineche Hansen skabt af methylenblåt; en performance i Ørstedsparkens magiske offentlige rum af Cassie Augusta Jørgensen samt et ikonisk værk af Nicholas Maxim Endlicher, der forbinder HIV- og AIDS-krisen med tv-kanalen MTVs popkulturelle fremkomst i 1981.

Baggrunden for udstillingen – og et centralt spørgsmål

Året 1981 spiller en central rolle i udstillingen. I 2021 er det 40 år siden, at homoseksualitet blev strøget fra listen over psykiske lidelser i Danmark*. Det er også 40 år siden, at US Center for Disease Control (CDC) i sin ugentlige rapport Morbidity and Mortality Weekly offentliggjorde en artikel omhandlende en sjælden lungesygdom fundet hos fem ellers raske homoseksuelle mænd i Los Angeles, den første officielle rapportering om, hvad der senere bliver kendt som AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome).

Udstillingsprojektet Psychopathia Sexualis tager afsæt i de to historiske hændelser fra 1981 og undersøger psykopatologiseringen af køn, sex og seksualiteter ved at stille det grundlæggende spørgsmål: Hvor er den del af den hjemlige kunsthistorie som omhandler HIV og AIDS?

Udstillende kunstnere: Zoltan Ará, Filip Berg, Karim Boumjimar, Elmgreen & Dragset, Nicolas Maxim Endlicher, Brendan Fernandes, Sidsel Meineche Hansen, Katrine Dirckinck-Holmfeld, Cassie Augusta Jørgensen, Carlos Motta, Niels Nedergaard, Maria Thastum, Maria Wæhrens m.fl.

Udstillingen og podcasten er støttet af Knud Højgaards Fond og Statens Kunstfond.

Du kan også følge – og lytte – til podcastserien ved at klikke her:
Spotify
Apple
Soundcloud

Læs mere