English
Pia Rönicke

THE CLOUD DOCUMENT

17. jun 06. aug 2017

På sin nye omfattende soloudstilling har Pia Rönicke skabt et skulpturelt og filmisk udstillingslandskab til Overgadens stueetage. Med udstillingen The Cloud Document præsenterer Rönicke resultatet af en kunstnerisk vandring gennem botaniske samlinger, der både undersøger indsamlingens kolonihistoriske udgangspunkt og rummer refleksioner over arkivmateriale som en kilde til nye fortællinger.

The Cloud Document tager afsæt i en ekspedition til Mexico mellem 1841-1843, hvor den danske botaniker Frederik Liebmann indsamlede over 50.000 planteeksemplarer. I 2016 rejste Rönicke selv til Mexico, hvor hun sammen med to mexicanske botanikere fulgte i sporene på Liebmann og indsamlede og dokumenterede en række af de samme plantearter samt nye plantearter, som de stødte på undervejs. I udstillingen præsenteres i otte montre den del af indsamlingen, som nu er tilføjet Herbariet i København.

Rönicke har tidligere i sit arbejde benyttet vandringen som afsæt for nye fortællinger. Vandringen udgør en direkte og fysisk måde at tilegne sig materiale på, hvor udgangspunktet forandres gennem de nye indtryk, der modtages undervejs – en transformation, der danner nye sammenhænge og fortællinger, som i Rönickes installationer ofte kommer til udtryk gennem breve og notater, video, fotografi og arkitektoniske elementer. Også i The Cloud Document er flere medier i spil, som på hver deres måde er eksempler på dokumentaristens undersøgende blik: Fra det indsamlede materiale i form af planteark og animationer af Liebmanns litografier fra 1845 og visualiseringer af nyere forsknings DNA-registreringer af plantearter til en håndholdt 16 mm film fra Botanisk Have og et dobbeltprojiceret videoværk, der i ord og billeder tager publikum med på Rönickes rejse til Mexico.

En af de underliggende tråde i udstillingen er forsvindingens geografi. Rönicke beskriver Liebmanns samling som en agent, der er sendt tilbage i tiden for at fortælle os, hvad der var og hvad der ikke er mere. På samme måde taler de forskellige dele af udstillingen også med hinanden, når personligt rejsemateriale sammenstilles med historisk arkivmateriale og de indsamlede og pressede planteeksemplarer med filmoptagelser fra stederne de oprindeligt vokser: Med The Cloud Document udfolder Rönicke et sammensat og undersøgende univers, hvor den personlige rejsefortælling krydser spor med historiske data på tværs af tid og rum.

Pia Rönicke (f. 1974) er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og California Institute of the Arts. Hun har tidligere udstillet på Den Frie Udstillingsbygning, Museet for Samtidskunst og Nikolaj Kunsthal samt i udlandet på væsentlige institutioner som Heine Onstad Kunstcenter, Oslo, Apexart, New York, Tate Modern, London og GIBCA, Göteborg.

 

Læs mere