English
Peter Voss-Knude

PETER & THE DANISH DEFENCE

17. jun 06. aug 2017

På sin første store soloudstilling præsenterer Peter Voss-Knude resultatet af et tværdisciplinært projekt, der frit kombinerer både musikalske og billedkunstneriske udtryksformer. Med Peter & the Danish Defence bliver Overgaden omdannet til et fortløbende kunstværk, der placerer sig i spændingsfeltet mellem popmusik, politisk aktivisme og samtidskunst for at give publikum et enestående indblik i soldaters virkelighed og erfaringer.

Efter aftale med Forsvaret fik Peter Voss-Knude i 2014 et unikt og fortroligt indblik i soldaternes liv på Gardehusarregimentet på Slagelse Kaserne. Det blev begyndelsen på et ukonventionelt kunstnerisk og musikalsk samarbejde, hvor soldaternes følsomme og potente fortællinger på tillidsfuld vis er blevet fortolket til et dobbelt popalbum, som Voss-Knude selv har skrevet og komponeret. Udstillingen på Overgaden er således en markering af den officielle udgivelse af det andet kapitel af det yderst originale dobbeltalbum, der er udarbejdet i samarbejde med Forsvaret som det første og eneste af sin slags i verden.

Brugen af popmusik som medie og kilde til at begribe og formidle et så svært tilgængeligt emne er et forsøg på at skabe en bred ramme, hvori en gensidig forståelse kan udvikle sig. Som et fundament i Voss-Knudes arbejde kredses der om opløsningen af de fordomme, som soldaten sædvanligvis udsættes for, såvel som de fordomme, som soldaten udsætter civilsamfundet for: Fordomme der netop vanskeliggør, at reel meningsudveksling mellem forskellige virkeligheder er mulig.

Udstillingen præsenterer samtidig en 2×12 meter lang serie af kultegninger, der udspringer direkte af den omfattende og langvarige dialog med de medvirkende soldater, foruden en række forskellige medier som lyd, tekstil, dokumentation og researchmateriale. På udstillingen iscenesætter Voss-Knude på fascinerende og usædvanlig vis nuancerne af maskulinitet i det fællesskab, som uundgåeligt opstår mellem mænd, der kæmper side om side. Her sættes forholdet mellem soldaten og den civile i fokus og det antydes, hvordan civilsamfundet og soldater nødvendigvis må forsøge at forstå hinanden, hvis vi skal kunne kommunikere og meningsudveksle om det at være soldat i krigssituationer – og det at være en nation, der aktivt deltager i krig.

Med Peter & the Danish Defence forsøger Voss-Knude at forstå og skildre det tætvævede fællesskab soldater indgår i, at forstå hvordan soldater opfatter nærkampens adrenalinpumpende og euforiske øjeblikke, og ikke mindst forstå, hvordan soldater tænker og agerer i livstruende situationer.

Peter Voss-Knude (f. 1987) er kunstner og sanger og har en BA i Fine Art & Art History fra Goldsmiths, University of London. Han har været aktivist i russiske VOINA og tidligere forsøgt at blive special constable i The Metropolitan Police. Han har senest haft en soloudstilling på Counter Space i Schweiz og spillet koncerter på Ideal Bar og Nationalmuseets Tøjhusmuseum.

Albummet Peter & the Danish Defence er tilgængeligt på diverse streamingtjenester fra d. 12. juni 2017.

Læs mere