English
Sonja Lillebæk Christensen

NOTHING ELSE MATTERS

09. apr 05. jun 2011

På denne omfattende soloudstilling præsenterer Lillebæk Christensen en række installationer, hvoraf flere er skabt specifikt til Overgadens karakteristiske rum.

I en ubevogtet krog på et psykiatrisk hospital har patienter gennem årtier ridset signatur og årstal ind i den gule murstensfacade. Små, undseelige vidnesbyrd om glemte historier og skæbner. I diasinstallationen Rygerum, Oringe Sindssygehospital, Vordingborg, Danmark (1907-1996) fra 2011 zoomer Sonja Lillebæk Christensen ind på disse gådefulde tegn. Projiceret op i format trænger de sig på som uforløste beretninger, der pirrer vores trang til at opdigte narrative fortællinger om stedets beboere og deres liv.

Med billeder i kæmpe skala, der insisterende indtager rummet, inddrages beskueren i vidt forskellige værker, hvad angår fortælling og form: I dias, fototapet, HD video og YouTube-klip skabes spring mellem en forlist, portugisisk sømand, et fiktivt gerningssted og et samplet mandeunivers med brølende lastbilmotorer og heavy metal.

Trods fraværet af et entydigt tema opstår alligevel en sammenhæng. I alle værker konfronteres vi med et undrende, registrerende blik, der skaber usikkerhed om det sete. I dokumentarisk form bringer Lillebæk Christensen det oversete og umiddelbart ‘uinteressante’ frem i lyset. Som hun selv forklarer: “Gennem mit arbejde fremhæver jeg aspekter af verden, som ellers ikke får meget plads. Enten fordi de ikke er smarte, spændende eller vinderagtige nok. Min stædighed byder mig at fortælle historier, som ikke bare er et ekko af samfundets eksisterende normsætning.”

I et intimt og til tider underfundigt og humoristisk visuelt sprog åbner Lillebæk Christensen op for genlæsninger af vores stereotype forestillinger om vores medmennesker og omverden. Som i videoværket Gerningssted II fra 2009, hvor hun genbruger krimigenrens klassiske virkemidler til at punktere den medieskabte kriminelle mytologi, der omgærder Sydhavnen i København. Virkelighed og fiktion væves ind i hinanden i et spændingsfyldt suspense, som aldrig kulminerer i et dramaturgisk klimaks, men i stedet gradvist undergraver handlingens præmisser.

På udstillingen rejser Sonja Lillebæk Christensen spørgsmål om fortællingens vilkår. Hvad skal der til for at skabe en fortælling? Hvad forventer vi os af den? Og hvilke fortællinger er det overhovedet muligt at konstruere? Med disse spørgsmål berører hun samfundets dominerende forestillinger og magtforhold – dog uden at udpege og kritisere dem fra en forudindtaget og komfortabel position.

Læs mere