English
Deniz Eroglu

MILK & HONEY

18. jun 14. aug 2016

På sin første soloudstilling i Danmark sætter den dansk-tyrkiske kunstner Deniz Eroglu med lige dele humor og æstetisk skønhed fokus på at give stemme til mennesker, som sjældent høres i den danske offentlighed – og så godt som aldrig på de danske kunstinstitutioner.

Udstillingens titel Milk & Honey refererer til et tv-program om tyrkiske fremmedarbejdere ved navn Landet med Mælk og Honning, som blev vist på Danmarks Radio i 1989. Kunstneren så programmet som 8-årig og erindrer, at det prægede ham negativt i forhold til sin tyrkiske baggrund. Eroglu har beskrevet, at en følelse af skuffelse og vemod vækkedes i ham, da han indså, at mange folk i Danmark ikke brød sig synderligt om denne gruppe af mennesker, som var blevet i landet efter, at de oprindeligt blot var blevet inviteret som midlertidige gæstearbejdere.

Udstillingstitlen hentyder også til forestillingen om Danmark som et utopia, der flyder med mælk og honning. Mange immigranter og flygtninge er gennem tiden kommet til Danmark med store forhåbninger, men ofte er disse forventninger blevet nuanceret i mødet med en kultur, der måske var knap så venligsindet og imødekommende som forventet. Værkerne på udstillingen rækker derfor ud over kunstnerens personlige familiehistorie og kan læses som et portræt af det danske samfund og danskernes behandling af de “udefrakommende”, mennesker som Eroglus far, der kom til landet i slutningen af 1970erne.

På både underfundig og eftertænksom vis reflekterer Deniz Eroglu på udstillingen over sin blandede baggrund i skulpturel og installatorisk form. Kunstneren har tidligere mest arbejdet i medier som film og video, mens Milk & Honey tager form af en totalinstallation, hvor man kan opleve syngende kebabber, computerspil med Eroglus far i hovedrollen, stakke af honningmønter og en flod af mælk.

Som en del af udstillingen vil man kunne opleve en række arrangementer såsom en filmfremvisning, der belyser, hvordan tyrkere er blevet portrætteret i filmhistorien.

Læs mere