English
Jesper Carlsen

SURFACE ENCOUNTERS

11. nov 07. jan 2018

Hvilken indflydelse har det digitale haft på den menneskelige perception – og ikke mindst vores opfattelse af virkeligheden? Disse spørgsmål udgør centrale ledetråde i Jesper Carlsens arbejde.

Igennem en årrække har han beskæftiget sig indgående med computergenererede gengivelser af objekter og overflader i rum som led i en udforskning af det digitale både som kunstnerisk medium og som en måde at anskue verden på. Inspireret af den konstruktivistiske avantgarde tager hans værker med kunstnerens egne ord afsæt i en “reduktionistisk” tilgang. De er derfor ofte baseret på minimale kompositioner og geometriske former, hvor overflødige lag og referencer er skrællet bort i et forsøg på at gøre den digitale æstetik og logikken i de bagvedliggende strukturer synlig.

På Surface Encounters forfølger Jesper Carlsen dette undersøgelsesfelt gennem et fokus på simuleringer af fysiske materialer. Det første værk, man møder, er et stort printet tapet, som gengiver et såkaldt Perlin Noise-mønster. Dette er baseret på en algoritme, som blev udviklet af matematikeren Ken Perlin i 1983 for at opnå en mere virkelighedstro gengivelse af teksturer og materialer. Algoritmen danner en form for digital patina til at udglatte overgange i pixelerede strukturer og er i dag et udbredt modelleringsværktøj, som også er en gennemgående delkomponent i Carlsens værker.

Denne indledende henvisning til den digitale værktøjskasse og Carlsens egen arbejdsproces fører ind til udstillingens hovedværk, der består af 8 animationer. På hver sin skærm vises forskellige 3D-simulerede objekter, der tilsammen udgør en samling af nogle af de mest basale grundsubstanser i den fysiske verden som sten, røg og hud. I et neutralt rum står de og roterer stille om sig selv, og med den omhyggelige, næsten hyperrealistiske modellering balancerer de mellem objektivt tilstedevær og fetich. Trods genstandenes forførende illusion af stoflighed er de rene virtuelle frembringelser, et sæt datapunkter, hvorimellem der er spændt en overflade ud. Med dette sansebedrag spiller værket på en fundamental præmis for den digitale billeddannelse. Den er uden kerne, uden tyngde. Al information kommunikeres via overfladen.

Som et sidste element i udstillingen vises en række 3D-printede objekter, som er standardmodeller af fx skibe, tepotter og kropsdele, der bruges til at teste og kalibrere en 3D-printer. Kopieret og udskrevet utallige gange er motiverne drænet for betydning og peger i stedet på den ambivalente materialitet, der opstår, når en model overføres fra det virtuelle til det konkrete rum. Hvide og spøgelsesagtige, som de er, er de svære at få greb om som genstande – på en gang håndgribelige og sfæriske.

Med disse snit ned i computerskabte modelleringer afsøger udstillingen, hvordan de digitale teknologier og processer griber ind i vores virkelighed som en aktiv medskaber, der rykker ved vores opfattelse af sansning, materialitet og repræsentation. Og måske er det i disse brudflader mellem det virtuelle og virkelige, at vi kan opnå nye indsigter i vores omgivelser.

Jesper Carlsen (f. 1977) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2006. Han har en lang række udstillinger bag sig, heriblandt på Sierra Metro i Edinburgh, The Lab i San Francisco, Wedding i Berlin, Espai Ubú i Barcelona, Uppsala Konstmuseum og i Danmark på bl.a. Brandts, Trapholt, Kunsthal Charlottenborg, Den Frie Udstillingsbygning, Koh-i-Noor, Toves og Martin Asbæk Gallery.

Læs mere