English
Jacob Kirkegaard & Niels Lyhne Løkkegaard

VESTINDISKE FORESTILLINGER

26. aug 22. okt 2017

2017 markerer 100-året for det danske frasalg af De Vestindiske Øer, hvilket udgør den tematiske rygsøjle i Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaards nye lydinstallation, som er skabt specifikt til Overgadens stueetage. Gennem optagelser fra øgruppen skildres forestillingen om dette såkaldte tabte paradis: Et afsavn, som følge af noget man engang har været i besiddelse af.

I en tid, hvor en større bevidsthed om Danmarks rolle som kolonistat vinder indpas, formidler flere danske rejseselskaber endnu et paradisisk ideal om den tidligere danske koloni. Hvert år krydser tusindvis af danske turister Atlanten for at opleve “Dansk Vestindien”. Men spørgsmållet er, hvad det præcist er, som drager os: Er det klimaet, kulturen, maden og strandene? Eller er det i virkeligheden den nostalgiske forestilling om en svunden storhedstid?

Det er netop udgangspunktet for Jacob Kirkegaard og Niels Lyhne Løkkegaards udstilling på Overgaden. Deres kunstneriske research er fulgt i fodsporerne på turistkatalogerne til den tidligere danske koloni. Lydinstallationen præsenteres i et rum badet i grønligt lys, der leder tankerne hen imod filmverdenens green screens – baggrunde, der typisk anvendes til optagelser, som skal anbringe personer på lokaliteter, der ikke umiddelbart er mulige. Via det grønne lys forsøger kunstnerne at placere lytteren i en ‘eksotisk’ scenografi, der dog udelukkende er virkeliggjort gennem den enkeltes subjektive forestilling om den. Således reflekteres kunstnernes interesse i lyd som fysisk materiale og som et kropsligt ankerpunkt i verden, og Vestindiske Forestillinger lydliggør herigennem et stykke dansk postkolonial bevidsthed anno 2017.

De to lydkunstnere har tidligere samarbejdet, men har også hver deres praksis. Niels Lyhne Løkkegaard arbejder med mangedoblinger af lyd som en metode til at få lyden til at overskride sig selv for derefter at genopstå i en ny, forvandlet form. Derudover skaber han imaginære musikværker, som lytteren må forestille sig for det indre øre. Med sine værker ønsker Løkkegaard at skubbe til forståelsen af, hvad der er virkeligt. Et blik ud over Jacob Kirkegaards arbejde afslører en overvejende interesse for akustiske fænomener, som oftest enten er overhørte eller uhørlige for det menneskelige øre. Gennem forskellige optagemetoder transformeres materialet til kompositioner, rum, billed- og lydværker – Kirkegaards værker lytter således bagom det umiddelbare og søger at udfordre opfattelsen af os selv og verden omkring os.

Jacob Kirkegaard (f.1975) er kunstner og komponist og uddannet fra Kunsthochschule für Medien Köln. Han har bl.a. udstillet på MoMA i New York, Mori Art Museum i Tokyo, Louisiana i Humlebæk, Museet for Samtidskunst i Roskilde og har senest været aktuel med en soloudstilling på ARoS Aarhus Kunstmuseum.

Niels Lyhne Løkkegaard (f.1979) er lydkunstner og komponist og uddannet fra Rytmisk Musik- konservatorium samt Kunstakademiets Arkitektskole. Han har en lang række værker og udgivelser bag sig i krydsfeltet mellem eksperimentalmusik og lydkunst og har endvidere skabt lydsiden til MoMA’s René Magritte udstilling The Mystery of the Ordinary i 2013.

Læs mere