English

ISELIN FORSLUND TOUBRO: ET RIDT MOD DET TOMME

28. nov 16. maj 2021

Under Overgadens udviklingsprogram for unge kunstnere INTRO præsenterer Iselin Forslund Toubro sin første store soloudstilling med titlen Et ridt mod det tomme. En performativ filmisk og installatorisk fortælling om fællesskaber, idealer og bristede ambitioner, skabt i et tæt samarbejde med skuespiller Rosalinde Mynster.

 

Ungdommens formative fællesskaber, rendyrkede idealer og bristede ambitioner udgør de centrale emner i den danske kunstner Iselin Forslund Toubros første store soloudstilling med titlen Et ridt mod det tomme. Udstillingen er en filmisk, performativ og installatorisk fortælling, skabt i tæt samarbejde med skuespiller Rosalinde Mynster.

Et ridt mod det tomme er bygget op omkring den 32 minutter lange film En trup og en dans om drømme. Her undersøger Toubro gennem en teatralsk, absurd og karikeret spillestil, de relationer, roller og magthierarkier, som opstår blandt en gruppe unge venner, der sammen har skabt en biodynamisk pop-up restaurant i byen. Den homogene vennegruppe fremelsker tidens hippe, kulinariske kultur, samtidig med at de dyrker et særligt sæt dogmatiske regler for deres sammentømrede fællesskab. De er frie, uafhængige, idealistiske og eksperimenterende. Men en dag banker noget udefrakommende på og sætter deres sociale dogmer på prøve.

Filmens rytmiske tempo og narrative drama understreges af musikken, som fremføres af et par af gruppens karakterer, spillet af musikerne selv (Jakob Emil Lamdahl Pedersen og Adam Kjær Nielsen) – enten som akustiske melodier eller med sang. Toubro har fundet inspiration i troubadouren, der i middelalderen var en omrejsende figur, der underholdt borgerskabet med intellektuelle og samfundskritiske sange og viser – ofte med et humoristisk tvist. Troubadouren var en kunstnerisk, kritisk og frit tænkende agent med ordet i sin magt. På samme måde har de unge venner hos Toubro idealerne i orden, men udfordres på deres stålsikre kodekser, da byens autoriteter prikker hul på idyllen og vennegruppen må forskanse sig i naturen. For vil gruppen, med deres selvskabte moralske kompas, føle sig frigjorte i mødet med naturens absolutte frihed? Eller vil følelsen af grænseløshed drive dem i forfald?

Som en forlængelse af filmen har Toubro skabt en skulpturel og scenografisk installation med titlen Tiden vil vise det.  Installationen genanvender de fysiske materialer fra truppens mobile vogn i to nye konfigurationer; en lang fold-ud-væg, der både fungerer som rumopdeler til filmen og samtidig opbevarer en række af truppens værktøjer og objekter. Og et langt produktionsbord, der ligner en gammeldags, manuel tekstilproduktionsenhed, med symaskiner, bunker af stoffer og håndtegnede skabeloner af abstrakte værktøjsformer. I midten står en bilradio og spiller truppens egen radiokanal. Elementerne fremstår som levendegjorte kulisser og rekvisitter fra filmen, der understøtter udstillingens fornemmelsen af totalteater. I løbet af udstillingsperioden vil filmens karakterer ved flere tilfælde aktivere installationen performativt.

Ud fra en tese om, at det moderne menneskes opretholdelse af sit selv er dikteret af en ydre verden, fremfor en indre væren, spidder Toubro i Et ridt mod det tomme sin egen generations hipster-og præstationskultur. Hun spørger ind til, hvordan menneskes grundlæggende behov for mening og autenticitet formes, og hvornår drømmenes vitale betydning opgives til fordel for virkelighedens realiteter.

Overgaden INTRO

Et ridt mod det tomme er den ene ud af to parallelle udstillinger skabt under Overgadens INTRO program. INTRO er udviklet med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansen Fond og tilbyder et særligt og ressourcestærkt 1-årsprogram med fokus på at støtte nyuddannede unge billedkunstnere i Danmark mod en bæredygtig kunstfaglig udvikling og international udveksling. INTRO er et langsigtet udviklingsforløb, som Overgaden skræddersyr til det enkelte kunstnerskab, og som indeholder både økonomisk støtte til rejse og produktion og kunstfaglig, administrativ og teknisk rådgivning fra førende danske og internationale stemmer indenfor kunstfeltet. Det etårige forløb kulminerer i en stor soloudstilling på Overgaden.

Iselin Forslund Toubro (f. 1990) er uddannet fra Emily Carr University of Film, Art and Design, Vancouver, Canada og Kungl. Kunsthögskolan, Stockholm, Sverige og Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvorfra hun dimitterede i 2019. Toubro arbejder i feltet mellem kunstfilm, performance og installation – ofte i store produktioner, der inddrager både skuespillere, musikere og andre aktører. Indenfor de seneste år har hun bl.a. deltaget i udstillingerne ”A Play, A Tale”, Rundetårnet (2019), “Planning Life”, Adult Gallery (2016) og “No Games Without Rivals”, Pavillonen ved Charlottenborg Kunsthal (2016) samt screenet sine film på bl.a. CPH:DOX og Bozar Museum, Bruxelles.

 

Film-kreditering

Ide og manuskript: Iselin Forslund. Toubro og Rosalinde Mynster
Fotograf: Catherine Pattinama Coleman
Assisterende fotograf: Kristian Jørgensen
Kostumedesigner: Fransiska Forslund Toubro
Musik: Jakob Emil Lamdahl Pedersen, Adam Kjær Nielsen
Lyddesign: Emil Voxen
Tonemestre: Nina Liv Bendstrup, Emil Voxen
Produktionsleder: Kristina Thuring-Møller
Indspilningsleder: Camilla Juul.
Skuespillere: Rosalind Mynster, Ellaha Lack, Louise Bonde, Lea Gregersen, Thomas Persson, Jakob Emil Lamdahl Pedersen, Adam Kjær Nielsen, Sara Boberg, Karen-Lise Mynster.

Læs mere