English
Thorbjørn Bechmann & Sofie Thorsen

IG 383 AND THE PLAY SCULPTURES

09. feb 07. apr 2013

Sarte fotografier der leger på metalstativer. En oprørsk skolepige og en forladt skulptur. Der er plads til både beton og skrøbelighed, når legeskulpturen bliver sat under lup på duoudstillingen IG 383 and The Play Sculptures af Thorbjørn Bechmann og Sofie Thorsen på Overgaden.

I to parallelle installationer krydser de to kunstnere hinandens spor via en fælles interesse for historiske objekter. En interesse, der på udstillingen kommer til udtryk igennem et æstetisk fænomen fra 50 ́ernes byrum: den offentlige legeskulptur.

Efter grundige undersøgelser og efterforskning, fremviser Thorbjørn Bechmann og Sofie Thorsen rester og dokumentation fra en tid, hvor man havde en tro på, at kunsten besad en evne til at forandre samfundet.

Sofie Thorsens installation har sit udgangspunkt i Wien, hvor legeskulpturen opstod som en del af efterkrigstidens fokus på at genopbygge byen. Et lyspunkt af leg og frihed efter en mørk og dyster periode. Thorsen oversætter de historiske arkiver til skulpturelle udsagn, når hun præsenterer kropshøje fotografiudklip af datidens legeskulpturer, der snor sig rundt om metalstativer. En af Sofie Thorsens intentioner er at sætte legeskulpturen fra den østrigske hovedstad ind i den internationale kontekst, som den er en del af.

Thorbjørn Bechmann tager specifikt afsæt i legeskulpturen IG 383, som er skabt af den danske kunstner Ib Geertsen tilbage i 1957, og som nu ligger forsømt hen på en græsplæne i Skodsborg. Ib Geertsens legeskulptur har, som både konkret og idealistisk objekt, inspireret Bechman til at overveje betydningen af leg, læring og selvudvikling. Resultatet er en installation, der via video og skulptur peger i retning læringsprocesser og social bevidsthed.

Igennem et mangfoldigt net af kunst- arkitektur- og samfundshistoriske stier viser de to kunstnere os fortidens kasserede æstetike rester, og rejser herved spørgsmål om vores sociale og æstetiske værdier før som nu.

 

Thorbjørn Bechmann (f. 1966) er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi i perioden 1988-1994. Han har flere soloudstillinger bag sig, senest Kuomiko projektet på DAMP Gallery, København, 2012, og IG 383 og Vridsløselille Sessionerne på Galleri Tom Christoffersen, København, 2011. Bechmann har desuden deltaget i en lang række gruppeudstillinger i ind- og udland, heriblandt Tasted Shapes på Budapest Galleria, 2012, og A need for Reason på Rohde Contemporary, København, 2011. I 2013 deltager han på Moscow Outreach, Moskva, samt på en gruppeudstilling på 25cpw, New York. I 2000 udstillede han på Overgaden med udstillingen BRB. Thorbjørn Bechmann bor og arbejder i København.

Sofie Thorsen (f. 1971) er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi og Akademie der bildenden Künste i Wien i perioden 1995-2001. Hun har adskillige soloudstillinger bag sig, heriblandt Schnitt A-A’ på Kunsthaus Graz og Kunsthaus Baselland, 2012, Habitat på Kunstverein Düsseldorf, 2011, samt The Colourless Island, Århus Kunstbygning, 2009. Thorsens værker har desuden været vist på talrige gruppeudstillinger, bl.a. på 21er Haus, Wien, 2011, Kunsthallen Brandts, Odense, 2011, Statens Museum for Kunst, København, 2010 og 2012 samt på Galerie für Zeitgenössische Kunst, Leipzig, 2010. På Overgaden har hun deltaget i gruppeudstillingerne Models of Resistance, 2000, Ude og hjemme, 2005, samt Overdragelse, 2008. Hun har udgivet flere publikationer, senest Schnitt A-A’ fra 2012, og i 2011 modtog hun Statens Kunstfonds 3-årige arbejdsstipendium. Sofie Thorsen bor i Wien.

Læs mere