English
Gruppeudstilling

FIRST FLOOR: KUNSTPUBLIKATIONER 2013

03. maj 26. maj 2013

En kunstnerbog er et kunstværk i bogform. En bog som kunst fremfor de traditionelle kunstmonografiers repræsentation af kunst. Der er blevet udgivet kunstnerbøger i Danmark siden slutningen af 1950’erne, men begrebet kunstnerbøger, hvilket svarer til den etablerede engelske term artists’ books, er aldrig blevet en anerkendt eller brugt term.

Alt det, der er kunstnerbogens styrke; at den fungerer som en slags “bærbar udstilling” og at den, som enhver normal bog, er billig at producere og let at distribuere, er også kunstnerbogens svaghed i forhold til en anerkendelse som kunst: Den ligner ved første øjekast en almindelig bog. Kunstnerbogen er svær at udstille og har, heller ikke i økonomisk henseende, galleriernes eller museernes interesse. Men kunstnerbøger er en kunstform på lige fod med malerier, skulpturer, happenings etc.

På baggrund af en forestående udgivelse om den danske kunstnerbog, har bogens redaktører Thomas Hvid Kromann, Maria Kjær Themsen samt Louise Sidenus kurateret udstillingen Danish Artists’ Books – The Exhibition, som indgår i årets First Floor-program under Kunstpublikationer 2013. Udstillingen på Overgaden er den første større præsentation af danske kunstnerbøger siden 1989 og giver et indblik i den danske kunstnerbogs udvikling fra 1950erne og frem til i dag. Over 150 værker af danske kunstnere er at finde på udstillingen, der viser både sjældne, unikke og aldrig tidligere udstillede kunstnerbøger af bl.a. Sven Dalsgaard, Albert Mertz og Asger Jorn.

Udstillingen står som en hyldest til formatet, hvis alsidighed træder tydeligt frem blandt udstillingens mange værker. Bogen er her ikke blot en bog, men et medie, der i hænderne på de danske kunstnere har ført utallige fortolkninger med sig, fra skulpturelle bøger til pamfletter.

Som afslutning af udstillingen inviterer Overgaden og udstillingens tre kuratorer lørdag d. 25. maj til et heldagsseminar om kunstnerbøger. Her vil kunstnerbogen blive diskuteret og bragt i centrum, når bl.a. Tania Ørum fortæller om konceptuelle kunstnerbøger fra 60erne, Birgitte Anderberg udforsker 70ernes kvindelige kunstnerbøger i samtale med Jytte Rex og Søren Andreassen dykker ned i 90ernes manualer.

Følgende kunstnere vil være repræsenteret på udstillingen:
Jens Birkemose, Stig Brøgger, Claus Carstensen, Sven Dalsgaard, Rose Eken, Jesper Fabricius, Henrik Have, Henriette Heise, Asger Jorn, Per Kirkeby, Albert Mertz, Lasse Krog Møller, Mogens Otto Nielsen, Lene Adler Petersen, Tal R og Christian Vind. Endelig vil en række af nye kunstpublikationer af en række danske kunstnere være at finde på udstillingen.

Læs mere