English

FIRST FLOOR: GUY MADDIN

14. apr 06. maj 2012

Som startskud til First Floor indtager filmhistoriens fantomer Overgaden med en præsentation af den internationalt anerkendte videokunstner og eksperimentalfilminstruktør Guy Maddin.

Canadiske Maddin har været præsenteret på museer og filmfestivaler verden over, og med installationen på Overgaden bliver hans værker for første gang vist i en kunstsammenhæng i Danmark.

På Overgaden præsenteres Hauntings I (2010), en stedsspecifik installation, der består af 11 kortfilm. Fordelt ud over første etage tager værket form som en tredimensionel kollage, hvor beskueren kan bevæge sig rundt imellem de visuelle spøgelser, som filmene udgør. Maddin henter sin visuelle inspiration fra de tidlige stumfilm samt surrealistisk og symbolistisk maleri. Den besnærende æstetik med snurrende filmspoler og flimrende billeder er blevet Maddins stilistiske signatur i samspil med absurde scenarier og eksalterede melodramaer.

Hauntings I er kulminationen på en 25 år lang kunstnerisk karriere, der kredser om det fortrængtes genkomst, det være sig af seksuel, historisk eller kunstnerisk karakter. Gennem en årrække har Guy Maddin opsamlet overleverede beretninger om urealiserede og afbrudte filmprojekter samt færdigindspillede film, der er gået tabt i historiens løb. I de 11 film bearbejder Maddin sine egne forestillinger om de tabte film af instruktører som F.W. Murnau, Fritz Lang, Hollis Frampton, Kenji Mizoguchi og Josef von Sternberg. Hans fascination af de potentielle mesterværker kommer således til udtryk i små impressionistiske fragmenter af en forsvunden filmhistorie, som hjemsøger kulturen.

Hauntings I er kommissioneret af Toronto International Film Festival, og udstillingen på Overgaden er blevet til i samarbejde med CPH PIX, der har Maddins seneste spillefilm Keyhole på festivalprogrammet (se www.cphpix.dk).

Læs mere