English

DINA EL KAISY FRIEMUTH: NO HISTORY AT ALL

06. nov 31. dec 2021

O – Overgadens udviklingsprogram for unge kunstnere INTRO præsenterer Dina El Kaisy Friemuths ny soloudstilling No History at All (6. nov – 31. dec, fernisering 5. nov kl. 17-22)

I sin første institutionelle soloudstilling No History at All kaster billedkunstner Dina El Kaisy Friemuth et kritisk blik på historiens vestlige magtstrukturer og spørger, om historieskrivning i sig selv er et imperialistisk foretagende. Udstillingen præsenterer en serie nye værker i form af et specialdesignet gulvtæppe, en videoinstallation, plakater, en tegneserie, et seks meter langt facadebanner med teksten “Some Ideas Have to Die”, samt en særligt kurateret arrangementsrække, der intervenerer med kunsthallens institutionelle program.

El Kaisy Friemuth inviterer udstillingens publikum til at tage plads på et stort gulvtæppe prydet med politiske og poetiske citater fremfor at gå oprejste gennem udstillingsrummet, som man oftest gør i museumsinstitutioner. Fra tæppet kan man se det nye videoværk House of KA (2021), der blandt andet er filmet på Neues Museum i Berlin. Her indtager kunstnerens og to familiemedlemmer hovedrollerne sammen med nogle af museets historiske artefakter, som under kolonitiden blev stjålet af Vesten.

Til tonerne af et gyserinspireret lydunivers og med filmiske referencer til Nat på Museet og Netflix-hitserien Pose følger vi gruppen studere museets egyptiske skulpturer efter lukketid. El Kaisy Friemuths mor, der er tidligere egyptisk rejseguide, fortæller historier om den egyptiske tro på sjælens vandring, alt imens der klippes mellem, at hun og lytterskaren sidder på museet og i hjemmet. Dermed bliver museets store, statslige historiefortælling stillet overfor den feministiske sammenkomst og deres personlige erfaringer. ”I am here because white people were in my country,” lyder citatet af den antiislamofobiske aktivist Houria Bouteldja på udstillingens gulvtæppe, og samme udsagn fornemmes alle værkerne at kommunikere. Dermed sætter El Kaisy Friemuth spørgsmålstegn ved selve begrebet historieskrivning og spørger: Hvornår kan man definere noget som fortid?

I disse år beder historisk kolonialiserede folkeslag og nationer over hele verden Vesten om at tilbagelevere stjålne, kulturhistoriske artefakter, der er indregistreret på utallige museer. El Kaisy Friemuths video og udstilling kalder på refleksioner omkring, hvordan de stjålne genstande kan returneres til deres oprindelseslande uden blot at blive overdraget til ”endnu et museum”? Som en slags dekolonial undvigelsesmanøvre undersøger No History at All alternativer til historieskrivning ved at vække de egyptiske artefakter til live gennem personlige fortællinger og visuelle værker, fremfor at lade dem stå døde og fikserede i glasmontre.

El Kaisy Friemuth er kendt for sit aktivistiske, kollektive, feministiske og kritiske kunstneriske arbejde. Deres praksis skabes ofte i samarbejde med andre kulturarbejdere og involverer kuratering, tekst, performance og video. Således vil udstillingen No History at All også omfatte en eventrække, hvor Friemuth giver rum og plads til flere stemmers perspektiver på udstillingens tematik. Blandt andet inviterer den nyopstartede fagforening for racialiserede kunstnere og kulturarbejdere i Danmark – The Union  – til samtaler på gulvtæppet den 11. november og 2. december.

 

Dina El Kaisy Friemuth (f. 1988, DE) bor og arbejder i København og Berlin og er blandt andet medstifter af kunstnerkollektivet FCNN – Feminist Collective With No Name sammen med Anita Beikpour. De er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København og UdK Berlin 2010–2016 og deltager p.t. i Berlin Programme for Artists 2021-2023.

 

Udstillingen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Statens Kunstfond.

INTRO er Overgadens skræddersyede udviklingsprogram for unge kunstnere i Danmark. Programmet kulminerer i en soloudstilling og publikation. INTRO er et treårigt pilotprojekt, som er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Billedkreditering: 1-2) Dina El Kaisy Friemuth: Video still fra House of KA, 2021, HD video loop. Fotograf: Diara Sow. Courtesy: kunstneren 3) Dina El Kaisy Friemuth. Foto: Xuan Ngueyn
Læs mere