English
Linda Hilfling Ritasdatter

BUGS IN THE WAR ROOM

02. apr 29. maj 2016

Med Bugs in the War Room er Overgaden stolte over at præsentere Linda Hilfling Ritasdatters første soloudstilling i Danmark.

Chennai, Indien, nytårsaften 1999: En gruppe ingeniører er samlet i et såkaldt war room, et krisecenter, hvor de står stand-by for at rette op på de katastrofale følger, som den forventede nedsmeltning af alverdens computersystemer ved årtusindeskiftet vil have for det globale samfund. Femten år senere opsøger Linda Hilfling Ritasdatter både menneskelige og ikke-menneskelige hovedaktører i dette apokalyptiske kapitel af den digitale tidsalder.

På baggrund af sin egen indsigt i computerprogrammering trækker Ritasdatter absurde og humoristiske tråde mellem sider af vores hverdagsteknologi, som den brede offentlighed sjældent kender til. Tidligere har kunstneren bl.a. skabt et åbent netværk, der automatisk fjerner alle ord, som er registreret hos Varemærke- og Patentstyrelsen, holdt forelæsninger om overhead-projektorens historie samt hacket søgemaskiner, så stavefejl mobiliseres som middel mod algoritmers censur på internettet.

Udgangspunktet for Bugs in the War Room er en undersøgelse af, hvordan relationer mellem kristne dommedagsvisioner, verdensøkonomien, neo-koloniale magtstrukturer og et formodet uddødt programmeringssprog spillede sammen, da verden ventede på det nye årtusinde. Udstillingen tager afsæt i et numerologisk system, som stammer fra det amerikanske, kristne tidsskrift End Time. I 1999, hvor frygten for Y2K var på sit højeste, bragte tidsskriftet et læserbrev, der søgte at bevise, at ordet “computer” kunne over- sættes til 666, Djævlens tal.

Denne blanding af teknologiforskrækkelse og dommedagsangst har Ritasdatter taget for pålydende i udstillingen, hvor hun præsenterer 666 nye breve genereret af en computerkode, som genopliver systemet. Af de mange breve fremgår det, at det ikke kun er computeren, som er Djævlens værk, men også navnene “Terence Hill”, “Santa Claus” og varemærket “Elephant Beer”. Programmet har Ritasdatter kodet i COBOL, et programmeringssprog, som siden 1990erne stort set har været anset for uddødt i Vesten, men som stadig er kerneelementet i bankers og forsikringsselskabers it-systemer.

Som en del af udstillingen vil man kunne opleve seminaret CRISIS COMPUTING med boglancering af en uendelig encyklopædi over verdens undergang samt et foredrag for lysbilledprojektor, der afdækker forbindelser mellem 1960ernes kybernetik, den verdensomspændende “millennium bug”-paranoia og Indiens outsourcing boom.

Læs mere