English

TORA SCHULTZ OG ISABELLA SOLAR VILLASECA BLIVER 2022’S INTRO-KUNSTNERE FRA O – OVERGADEN

O – Overgadens indleder nu et tæt udviklingssamarbejde med Tora Schultz og Isabella Solar Villaseca som et led i et dedikerede fokus på at løfte nye kunstneriske stemmer ind på den etablerede kunstscene. De to unge billedkunstnere retter henholdsvis kritik mod skævvredet data i en verden, som er designet til mænd, og opmærksomhed på, hvordan rytmiske fællesskaber, dans og hverdagshandlinger kan operere som effektive protestformer. I tæt samarbejde med O – Overgaden vil de skabe to store soloudstillinger, der åbner i efteråret 2022.

Hermed fortsætter O – Overgaden sit arbejde som støtte og affyringsrampe for det unge danske kunstfelts kontinuerlige udvikling. Samtidig markerer kunsthalen sig som udstillingsted for den næste generations visuelle udtryk og undersøgende projekter, som tør bidrage til væsentlige samtaler i samfundet.

Det er nu tredje år, at O – Overgaden i samarbejde med Aage og Johanne Louis-Hansen Fond har inviteret nyuddannede kunstnere til at søge om at blive en del af det langsigtede, ressourcestærke INTRO-forløb. Med tæt på 100 gennemarbejdede ansøgninger fra unge, dygtige kunstnere har kunsthallen oplevet en markant stigning i interessen for at blive en del af forløbet.

O – Overgadens konstituerede leder Aukje Lepoutre Ravn udtaler:

”Årets overvældende ansøgerinteresse til INTRO-programmet vidner om et stort behov og ønske blandt de unge kunstnere om at få mulighed for at tilgå institutionelle samarbejder, hvor støtte og sparring prioriteres højt. Vi er stolte over, at de unge kunstnere viser os den tillid – og håber og tror på, at vi med vores erfaring, platform og netværk kan bidrage til at løfte de unge kunstnere ud over rampen mod en kunstprofessionel karriere.”

Tora Schultz og Isabella Solar Villaseca er sluppet gennem nåleøjet med deres overbevisende og præcise kunstneriske udtryk og projekter, som hver især bidrager med nye perspektiver og kritikker på verden anno 2022.

Her er, hvad vi kan glæde os til at se udfoldet:

 

Tora Schultz arbejder feministisk og minimalistisk med skulptur, der undersøger den strukturelle kønsdiskriminering, som eksisterer i verden omkring os. Hverdagsobjekter, fra køkkenstativer til mursten, bilsæder og møbler, er designet på baggrund af biased data, der overser enhver, som afviger fra den standardiserede krop. Schultz skulpturer udfordrer disse skævvredne objekter, der hver dag former os og stille udøver en undertrykkende, usynlig vold. Med sit spil mellem materialer, referencer til institutionelt design og popkulturelle fortællinger gør Schultz praksis opmærksom på de oversete narrativer, vi lever i – og stiller spørgsmålstegn ved dem.

Tora Schultz (f. 1991, Danmark) er uddannet fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, 2021. Hun har i løbet af det seneste år udstillet på Bizarro i København og SKF/Konstnärshuset, Issues samt Tre Kronor i Stockholm. Schultz modtog Niels Wessel Bagges Kunstfonds hæderslegat 2021.

 

Isabella Solar Villasecas praksis integrerer musik og rytme, historisk arkivmateriale, tekst, poesi, fundne videooptagelser samt skulpturelle og performative elementer. Solar Villasecas arbejde sætter den sydamerikansk befolkningsgruppe i Skandinavien i fokus. Samtidigt undersøger hun, hvordan folkelige modstandsstrategier – nogle gange det, at mødes om bestemte typer af musik, nogle gange andre, måske ganske små, hverdagshandlinger – kan bruges som reaktion imod nyliberale politikker.

Chiles folklore tradition, som Solar Villaseca aktuelt arbejder med, omfatter blandt andet Cueca dansen, der er blevet brugt som en rytmisk, historiefortællende protestform af kvinder i fællesskab særligt i 60erne og 70ernes Latinamerika – men protesten trækker ifølge kunstneren sine tråde helt frem til Norden i dag.

 

Isabella Solar Villaseca (f. 1992, Stockholm, Sverige) er uddannet fra Bergen Kunstakademi og Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvorfra hun tog afgang i 2021. Samme år var hun en af modtagerne af Poul Erik Bech Fondens kunstpris.

 

Tidligere O – Overgaden INTRO-kunstnere – og deres soloudstillinger – tæller:

KIM RICHARD ADLER MEJDAHL: LILJEGROTTEN (2020)

ISELIN FORSLUND TOUBRO: ET RIDT MOD DET TOMME (2020)

DINA EL KAISY FRIEMUTH: NO HISTORY AT ALL (2021)

SÓLEY RAGNARSDÓTTIR: ORGANIZING PRINCIPLES (2021)

 

Se videoer fra hver af de tidligere INTRO-kunstnere på O – Overgadens VIMEO her

 

Læs mere