English

Q&A: HELENE NYMANN OM CORONA-LOCKDOWN, SNEGLE, HJERNEFORSKNING – OG HENDES KOMMENDE SOLOUDSTILLING

Mens Overgadens publikumsrelaterede aktiviteter er sat i stå på grund af corona-situationen, forbereder vi de første store udstillinger, som vi genåbner et nyrenoveret Overgaden med den 11. september. Her afslører vi den anden af de to kunstnerne – Helene Nymann, som i denne Q&A fortæller, hvad hun får tiden til at gå med i sit atelier.

Hvad er du optaget af i din praksis i øjeblikket (temaer, materialer, processer, idéer…)?

De overvejelser, eller rettere spørgsmål, som jeg i øjeblikket er optaget af, kommer af en længere periode med research om menneskelig og ikke-menneskelig hukommelse. Jeg undersøger, hvordan hukommelse er blevet anvendt og forstået gennem historien og hvordan vi kan bruge den til at forestille os fremtiden. Jeg er interesseret i hjerneforskning, fortidige hukommelses-systemer og kropslig hukommelse som en måde at stimulere alternative måder at huske på. Jeg er i øjeblikket i gang med en ph.d. på Interacting Minds Centre ved Aarhus Universitet og Kunsthal Aarhus. Til udstillingen på Overgaden vil jeg vise et nyt video-værk, skulpturer og en publikation. Jeg vil gerne holde det specifikke indhold i værkerne hemmeligt, men jeg kan afsløre, at jeg er meget interesseret i en søsnegl der bruges som forsøgsdyr i hjerneforskning.

 

Hvordan forbereder du dig til udstillingen på Overgaden? Hvad er dine tanker bag udstillingen?

Jeg forbereder mig ved at bruge en masse tid i mit atelier på at læse, skrive, tegne skitser, lave prototyper og være i konstant dialog med mine samarbejdspartnere. Mine tanker tager deres vanlige veje gennem usikkerheder, overraskelse og udmattelse, indtil jeg ender med en form for accept af, hvad der er. Jeg er aldrig rigtig helt tilfreds og føler altid, at jeg skulle/kunne have gjort det bedre, så jeg reciterer det berømte Samuel Beckett-citat ret meget; ”Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.”

 

Hvordan har du indrettet dig lige nu under corona-lockdown?

Udover den fysiske distance til venner og familier er jeg uden tvivl begyndt at læse og se nyheder mere end normalt. Derudover har den nuværende lockdown bare givet mig mere tid til at arbejde i studiet og en ro til at få skrevet. Det er mind-blowing at se hele kloden lukke ned, mens vores fremtid skifter til ukendt terræn. Det beviser igen vores sammenhæng med alt omkring os, ikke at forglemme vores økosystemers følsomhed. Evnen til at navigere i usikkerhed er noget, som de fleste kunstnere er ret gode til, så jeg føler, at vi er nødvendige medspillere i at finde nye måder at beskytte denne skrøbelige jord.

 

(Se billedserien fra Helene Nymanns atelier ved at scrolle ned til højre på denne side)

Læs mere