FINISSAGE: PSYCHOPATHIA SEXUALIS TEXT GALORE – ‘ENGLE I AMERIKA’ OG ‘HVAD KAN VIRUSSEN LÆRE OS?’

søndag d. 10/10 kl. 14:00 16:00

På de aktuelle udstillingers sidste åbningsdag inviterer udstillingsprojektet Pscyhopathia Sexualis til en eftermiddag med fokus på litterære AIDS-værker; med panelsamtale, oplæsning af to skuespillere og en nyudgivelse fra O – Overgaden.

I anledning af udstillingen Psychopathia Sexualis mødes forfatter Luka Holmegaard med dramatiker Joan Rang Christensen og udstillingens kurator Mathias Kryger til en samtale om stykket og teksten Engle i Amerika: Om dets portræt af AIDS-krisen og af køn, seksualitet og minorisering i 1980’ernes USA, om de danske opsætninger af stykket og om dets relevans i dag.

Engle i Amerika blev i 1994 sat op på Det Kongelige Teater i København i dramatiker og forfatter Morti Vizkis oversættelse. Men den oversatte tekst er aldrig udgivet som bog, og er derfor ikke tilgængelig for læsere. Forfatter Luka Holmegaard har gravet et eksemplar frem og arbejder lige nu på at få det udgivet i Danmark.

Skuespillerne May Lifschitz og Marie-Lydie Nokouda vil lave en dramatisk oplæsning af udvalgte passager fra stykket Engle i Amerika.

 

Ny oversættelse fra O – Overgaden: Hvad kan virussen lære os?

O – Overgaden og udstillingsprojektet Psychopathia Sexualis udgiver lige nu selv en oversættelse: Learning from the virus (Hvad kan virussen lære os?) af den vigtige spanske tænker, forfatter og kurator Paul B. Preciados tekst. Teksten, som blev udgivet i kunstmagasinet Art Forum i 2020, perspektiverer COVID19-krisen til HIV, AIDS og spørgsmål om magt og biopolitik.

Oversættelsen vil være tilgængelig som pdf-udgivelse på O –  Overgadens hjemmeside fra den 10. oktober, og derfor fejrer og præsenterer vi denne eftermiddag også nyudgivelsen: Kurator Mathias Kryger taler med tekstens oversætter, Gustav Johannes Hoder fra det kritiske og forskningsbaserede forlag Aleatorik, om arbejdet med teksten og uddrag læses højt.

 

Finissagen er gratis og tilmelding er ikke nødvendig. De aktuelle udstillinger kan ses (gratis) i forbindelse med arrangementet.

Tak til Ny Carlsbergfondet for deres støtte til arrangementet.

Om Engle i Amerika

Den Pulitzer- og Tony Award-vindende drama-tekst Angels in America skrevet af Tony Kushner i 1990 er en helt central tekst, når man taler om historien om AIDS.

Teaterstykket Angels in America blev skrevet af den amerikanske dramatiker Tony Kushner, foregår i New York under AIDS-krisen. Stykket befolkes af queers fra forskellige samfundslag – sygeplejersker og magtfulde advokater, festarrangører og embedsmænd – der forsøger at navigere i livet under en global pandemi, som myndighederne ikke tager alvorligt. Blandt andet Prior, som bliver syg, forlades af sin kæreste Louis, og besøges af en flerkønnet og lidt stresset engle, der kommer med en meddelelse fra himlen om at verden går for hurtigt. Og Joe og Harper, et mormonpar, der er flyttet til byen fra Salt Lake; han forsøger at navigere i sin egen skam over at være tiltrukket af mænd, mens hun sidder fast i deres lejlighed, mildt afhængig af valium og plaget af drømmesyner. Engle i Amerika er både en komedie og en tragedie, en undersøgelse af omsorg og kærlighed, og en rejse tilbage til Regan-æraen, der har mange ting til fælles med Trumps USA.

Eftermiddagens deltagere:

Luka Holmegaard er forfatter. Hen har udgivet to romaner samt Look (2020), en essayhybrid om tøj og læsning; de seneste to bøger har begge været nomineret til Politikens Litteraturpris. Holmegaard bidrager løbende med essays og kritik til Dagbladet Information og er fast underviser hos Skrivekreds i Nordvest.

Joan Rang Christensen er dramatiker, digter, teaterproducent, underviser på Dramatikeruddannelsen samt redaktør på forlaget Deus Ex Machina, som hun selv har grundlagt. Rang Christensen har skrevet både radiodrama og for scenen – blandt andet stykkerne Vinger og Den hvide mand – og debuterede desuden som digter i 2020 med den roste samling Omkring floden Han. Hun har modtaget Bisballeprisen 2020 for sit samlede forfatterskab.

Skuespiller Marie-Lydie Nokouda er uddannet skuespiller ved Den Danske Scenekunstskole og er kunstnerisk leder af Black To Normal. Hun er aktuel i den danske krimiserie Kastanjemanden på Netflix og kan opleves på Husets Teater i forestillingen Mit Arbejde.

May Lifschitz flyttede fra Argentina til Danmark i en alder af 16 og startede karriere som skuespiller og model. Hun er kendt fra b.la. danske og internationale roller som Vibeke Kruse i det historiske drama Christian Den Fjerde – den sidste rejse (2018), Sabine i komedieserien Friheden (2021) og som Chanel i Netflix-serien Warrior Nun.

Mathias Kryger er kunstkritiker ved Dagbladet Politiken og kurator, lejlighedsvis tv-vært, kunstner og undertiden popsanger. Han har været professor ved Det Fynske Kunstakademi og har senest kurateret udstillingen Psychopathia Sexualis, som kan ses på O – Overgaden indtil 10. Oktober.

Læs mere